Sommigen van jullie hebben misschien wel of niet gehoord van een techniek in de fotografie die bekend staat als 'Exposure Bracketing'. Dit is wanneer u uw camera vertelt dat u meerdere versies van dezelfde foto wilt maken met verschillende belichtingen. Met deze techniek produceert u één afbeelding met een lagere belichting (dwz een donkerdere afbeelding), één afbeelding met een gemiddelde belichting en één afbeelding met een hogere belichting (dwz een helderdere afbeelding). Verschillende camera's hebben verschillende mogelijkheden, maar hier is een voorbeeld.

Met mijn Canon 7D heb ik via het hoofdmenu toegang tot de "Exposure Comp./AEB Setting" (AEB staat voor Auto Exposure Bracketing) en gebruik ik mijn hoofdknop om een ​​lagere belichting en een hogere belichtingswaarde in te stellen. Standaard is er ook een middelste belichtingswaarde. Dus uiteindelijk zal deze instelling drie verschillende belichtingswaarden van dezelfde afbeelding produceren (ervan uitgaande dat ik op een tri-pod ben ingesteld - je moet nog steeds drie keer op de ontspanknop drukken om elke opname met belichtingsbracketing te maken). Bij sommige camera's kunt u meer dan drie opnamen met belichtingsbracketing maken.

Dit alles is belangrijk omdat u beelden met belichtingsbracketing kunt combineren tijdens het bewerkingsproces van de drie opnamen om een ​​"HDR" of High Dynamic Range-beeld te creëren. Door deze drie foto's met verschillende belichtingswaarden te combineren, haal je de beste belichting uit alle foto's. U kunt bijvoorbeeld tegelijkertijd de details van een heldere lucht en een slecht verlichte voorgrond halen.

Nadat u uw opnamen met belichtingsbracketing met uw camera hebt gemaakt en deze in uw computer hebt geïmporteerd, moet u een zogenaamde "HDR-samenvoeging" uitvoeren om ten volle te profiteren van deze functie. Deze term verwijst naar het eenvoudigweg stapelen van uw belichtingsbracketing-afbeeldingen op elkaar en vervolgens het samen bewerken van de gestapelde foto's om de beste kwaliteiten in elk naar voren te brengen. In Darktable is er een gemakkelijke manier om deze taak te volbrengen.

Begin met het openen van de Darktable-app op je computer (ik heb Darktable geopend met de zoekbalk in Windows, zoals weergegeven in de afbeelding hierboven - hoewel velen van jullie gewoon de snelkoppeling op het bureaublad kunnen gebruiken).

Navigeer naar het tabblad Lighttable (rode pijl in de afbeelding hierboven) als u daar niet standaard naartoe wordt gebracht. Hier kunt u afbeeldingen importeren en doorbladeren die u met uw camera hebt gemaakt.

Navigeer aan de linkerkant van dit venster naar de vervolgkeuzelijst 'Importeren' (blauwe pijl in de afbeelding hierboven) en klik op de pijl om deze uit te vouwen. U ziet enkele opties voor het importeren van uw afbeeldingen - kies 'Map' om een ​​volledige map met afbeeldingen te importeren (gele pijl in de afbeelding hierboven), of kies 'Afbeelding' om alleen geselecteerde afbeeldingen uit een map te importeren (u kunt meerdere afbeeldingen selecteren met de shift- of ctrl-toets wanneer u op de afbeeldingen klikt die u wilt importeren - ik ga over het importeren in meer detail in mijn Basisprincipes van fotobewerking in Darktable Cursus).

In mijn geval gebruik ik de optie "Map" en importeer ik alle afbeeldingen in mijn map van 11 augustus 2020 (rode pijl in de afbeelding hierboven). Ik klik één keer op die map en klik op de knop "Openen" om die afbeeldingen te importeren (blauwe pijl).

Nadat mijn afbeeldingen zijn geïmporteerd, kan ik erdoor scrollen met mijn muiswiel totdat ik de afbeeldingen vind die ik wil gebruiken voor mijn HDR-samenvoeging. In mijn geval heb ik mijn camera ingesteld om een ​​RAW-versie van een foto te maken (waarmee een .CR2-bestand wordt gemaakt - blauwe pijl in de afbeelding hierboven) en een JPEG-versie van de foto (gele pijl) - dus elke foto gemaakt door mijn camera is een duplicaat. Sommigen van jullie hebben misschien ALLEEN een RAW-afbeelding of ALLEEN een JPEG-afbeelding. Hoe dan ook, deze techniek zal voor u werken.

In mijn geval beweeg ik mijn muis over de eerste afbeelding die ik wil gebruiken in de HDR-samenvoeging en klik erop (rode pijl in de afbeelding hierboven). Dit zal de afbeelding selecteren. (Ik ging met de RAW-versie - of het CR2-bestand - van mijn foto in plaats van de JPEG-versie).

Dan houd ik de Ctrl-toets ingedrukt en klik ik op de foto met een lagere belichtingstijd (dwz de donkerdere foto - rode pijl in de afbeelding hierboven).

Tenslotte, terwijl ik nog steeds de Ctrl-toets ingedrukt houd, klik ik op de foto met een hogere belichtingstijd (dwz de helderdere foto - blauwe pijl in de afbeelding hierboven). Ik zou nu drie foto's moeten hebben geselecteerd (de andere twee geselecteerde foto's worden aangegeven door de rode pijl in de afbeelding hierboven) - elk is dezelfde foto (ik heb deze foto inderdaad op een statief gemaakt) maar met verschillende belichtingswaarden.

Maak een HDR Merge DNG Image Darktable-zelfstudie

Zodra al mijn afbeeldingen van de belichtingsbracketing zijn geselecteerd, navigeer ik naar de rechterkant van het Lighttable-venster naar de vervolgkeuzelijst met het label "geselecteerde afbeeldingen" (gele pijl) en klik om deze vervolgkeuzelijst uit te vouwen. Vervolgens klik ik op de knop met de titel 'HDR maken' (rode pijl in de afbeelding hierboven - opmerking: deze knop wordt alleen weergegeven als u meerdere afbeeldingen heeft geselecteerd. U zult ook merken dat wanneer u er met uw muis over beweegt, de knop zegt dat het "een afbeelding met een hoog dynamisch bereik zal maken van geselecteerde opnamen.").

Zodra je op de knop Create HDR hebt geklikt, gaat Darktable aan de slag met het samenvoegen van de afbeeldingen (in de linkerbenedenhoek van Darktable staat “merging 3 images” - blauwe pijl in de afbeelding hierboven - of hoeveel afbeeldingen je ook samenvoegt).

Zodra het samenvoegen is voltooid, ziet u nu een nieuwe afbeelding (rode pijl in de afbeelding hierboven) die is gemaakt aan het begin van de drie afbeeldingen die u hebt geselecteerd om samen te voegen. De afbeelding kan in eerste instantie donker en onverzadigd lijken, maar u kunt dit oplossen via het tabblad Darkroom. Wanneer u op de afbeelding klikt en uw muis erover beweegt, ziet u dat de afbeelding nu een ".DNG" -bestand is. DNG staat voor "Digital Negative" en is het standaard bestandstype dat wordt gebruikt bij het maken van een HDR-samenvoeging.

Wanneer u dubbelklikt op de DNG-afbeelding, wordt deze geopend op het tabblad Darkroom (geel gemarkeerd in de afbeelding hierboven) waar u deze kunt bewerken. Omdat de foto bestaat uit drie verschillende foto's die op elkaar zijn gestapeld, zal de bewerking die u uitvoert met de modules in Darktable andere resultaten opleveren dan u gewend bent wanneer u slechts één foto bewerkt.

Dat is het voor deze tutorial! Als je meer wilt weten over Darktable, kijk dan op mijn Basisprincipes van fotobewerking in Darktable cursus waar ik de basisprincipes van het gebruik van het programma behandel, evenals de beste modules voor het bewerken of verwerken van uw RAW-afbeeldingen. Je kunt ook mijn Darktable videozelfstudies of helpartikelen!

Davies Media Design Gratis creatieve apps E-mailnieuwsbrief

Abonneer u op de DMD-nieuwsbrief

Meld u aan om nieuwe tutorials, cursusupdates en het laatste nieuws over uw favoriete gratis creatieve apps te ontvangen!

Je bent met succes geabboneerd!

Pin It op Pinterest