In dit Help-artikel laat ik je een snelle en gemakkelijke beginnersvriendelijke methode zien voor het maken van geweldige 3D-tekst met GIMP.

GIMP is een gratis programma voor fotobewerking en grafisch ontwerp dat het meest lijkt op Photoshop.

Je kunt de videoversie hieronder bekijken of deze overslaan voor de versie van het helpartikel – beschikbaar in meer dan 30 talen. Laten we erop ingaan!

Inhoudsopgave

Stap 1: Stel een nieuw document in

Om te beginnen zal ik een nieuwe compositie maken door naar Bestand> Nieuw te gaan (rode pijl in de afbeelding hierboven) of door de sneltoets ctrl+n te gebruiken (cmd+n op een MAC).

Vervolgens open ik het tabblad Paletten door naar Windows>Dockable dialogen>Paletten te gaan (rode pijl in de afbeelding hierboven). Hier op het tabblad Paletten (in de afbeelding hierboven groen weergegeven), kan ik kiezen uit verschillende ingebouwde kleurenschema's om mijn compositie te maken.

Ik vond het kleurenpalet "Grijsblauw" leuk (blauwe pijl in de afbeelding hierboven), dus ik dubbelklik op de naam van het palet om het tabblad "Paleteditor" te openen.

Dit tabblad Paleteditor (in de afbeelding hierboven in het groen weergegeven) geeft me gemakkelijk toegang tot alle kleuren die ik tijdens de tutorial zal gebruiken.

Vervolgens klik en sleep ik een donkere kleur van de Paleteditor naar mijn achtergrond (volg de rode pijl in de afbeelding hierboven). Dit zal de kleur van mijn achtergrond veranderen.

Stap 2: voeg tekst toe

Nu mijn compositie is ingesteld, klik ik op het gereedschap Tekst in de gereedschapskist (groene pijl in de afbeelding hierboven). Ik kan mijn instellingen aanpassen in de gereedschapsopties - met mijn lettertype in dit geval ingesteld op "Barlow Condensed Heavy Italic Condensed" en de lettergrootte ingesteld op "750 px". Ik heb de kleur van het lettertype gewijzigd door op een van mijn paletkleuren te klikken en deze naar het vak "Kleur" te slepen.

Als ik klaar ben, klik ik op de compositie met het tekstgereedschap en typ ik "GIMP" in hoofdletters (rode pijl in de afbeelding hierboven). Hiermee wordt automatisch een tekstlaag gemaakt in het deelvenster Lagen (blauwe pijl), en onze tekst wordt nu weergegeven in de compositie.

Stap 3: Lijn uw tekst uit

Vervolgens klik ik op het uitlijningsgereedschap in mijn gereedschapskist (in de eerste gereedschapsgroep – klik en houd de gereedschapsgroep ingedrukt om het uitlijningsgereedschap weer te geven, dat zich standaard onder het gereedschap Verplaatsen bevindt – rode pijl in de bovenstaande afbeelding).

Vervolgens klik ik op de tekst die ik zojuist heb gemaakt met het uitlijningshulpmiddel. In de gereedschapsopties voor mijn uitlijningsgereedschap zorg ik ervoor dat 'Relatief ten opzichte' is ingesteld op 'Afbeelding' in de vervolgkeuzelijst (blauwe pijl) en klik ik op de pictogrammen 'Midden van doel uitlijnen' en 'Midden van doel uitlijnen'. (in geel omlijnd in de bovenstaande afbeelding). Hierdoor wordt mijn tekst horizontaal en verticaal uitgelijnd met het midden van mijn afbeelding.

Stap 4: Dupliceer uw tekst

Ik zorg er dan voor dat ik op de "GIMP" -tekstlaag in het deelvenster Lagen (blauwe pijl in de afbeelding hierboven) klik en klik op het duplicaatpictogram om deze laag te dupliceren (rode pijl). Ik klik nogmaals op het pictogram om het opnieuw te dupliceren. Je zou nu 3 GIMP-tekstlagen moeten hebben (omlijnd in geel).

Om alles er netjes en opgeruimd uit te laten zien, zal ik de dubbele lagen verplaatsen onder de originele laag in de volgorde van stapelen van lagen: door ze allemaal met mijn muis te klikken en te slepen (rode pijl).

Stap 5: Voeg een lange schaduw toe aan uw tekst

Het is tijd om de 3D-effecten aan onze tekst toe te voegen! Om te beginnen zorg ik ervoor dat de onderste GIMP-tekstlaag is geselecteerd (rode pijl). Dan ga ik naar Filters>Licht en schaduw>Lange schaduw (gele pijl).

Het effect op deze laag vormt het schaduweffect voor mijn 3D-tekst. Dus ik wil dat de kleur hier een beetje donkerder is. Om dit te bereiken, klik en sleep ik een iets donkerder blauw van mijn Palet-tab naar het vak met het label "Kleur" (rode pijlen in de afbeelding hierboven). De kleur in het vak zou nu moeten worden bijgewerkt naar uw nieuwe kleur.

Ik laat alle andere instellingen op hun standaardwaarden staan ​​en klik op "OK". (Merk op dat als u de hoek of lengte aanpast, u deze waarden wilt onthouden omdat u ze nodig hebt voor de volgende stap.) U zou nu een donkerblauwe lange schaduw op uw onderste tekstlaag moeten hebben.

Vervolgens klik ik op de tekstlaag "GIMP #1" (rode pijl) en pas ik opnieuw het filter Lange schaduw toe. Ik kan dit doen met de sneltoets "ctrl+shift+f" of ga gewoon naar Filters>Licht en schaduw>Lange schaduw (gele pijl).

Tip: ctrl+shift+f is de sneltoets naar '”Reshow' Last Filter” in GIMP. Met andere woorden, het brengt de dialoog naar voren voor wat het laatste filter ook was dat je hebt gebruikt zonder de daadwerkelijke instellingen op de actieve laag toe te passen.

Voor deze lange schaduw verander ik de "Stijl" in "Fading: vaste lengte" in de vervolgkeuzelijst (gele pijl).

Ik verander dan de kleur van de lange schaduw in een lichter blauw door deze kleur van het tabblad Paleteditor te slepen (rode pijlen in de bovenstaande afbeelding). Ik klik op OK om de instellingen op mijn laag toe te passen.

Stap 6: Voeg een hoogtepunt toe aan de 3D-tekst

Je zou nu een mooie 3D-tekst moeten hebben. Ik ga hier echter nog een laatste effect aan toevoegen om het echt te laten opvallen: een hoogtepunt.

Om een ​​markering toe te voegen, dupliceert u uw bovenste tekstlaag twee keer door op het pictogram "Dupliceren" onder aan het deelvenster Lagen te klikken (rode pijl). U ziet nu twee extra tekstlagen in uw deelvenster Lagen met het label "GIMP #4" en "GIMP #3" (geel gemarkeerd).

Klik op de tekstlaag "GIMP #3" (rode pijl) en ga naar Laag> Tekstinformatie negeren (gele pijl). Dit maakt het voor ons gemakkelijker om de tekstlaag opnieuw te kleuren.

Vergrendel het alfakanaal voor de GIMP #3-laag door op het kleine pictogram bovenaan het deelvenster Lagen te klikken (rode pijl). Sleep vervolgens je markeerkleur naar het canvas (in mijn geval ging ik met wit voor deze kleur, die ik van het achtergrondstaal onder mijn Toolbox sleepte - blauwe pijlen in de bovenstaande afbeelding).

Nu, met het gereedschap Verplaatsen geselecteerd (m-toets op je toetsenbord), verplaats je de bovenste GIMP #4-tekstlaag iets naar rechts en naar beneden door direct op de pixels voor deze laag te klikken en je muis te slepen (rode pijl). Laat je muis los. De strook wit die van achter deze laag uitsteekt, zal het hoogtepunt zijn.

Alt+klik vervolgens op de GIMP #4-laag (gele pijl) om een ​​selectie rond deze tekst te maken. U kunt ook naar Laag> Transparantie> Alfa naar selectie (rode pijl) gaan als alt+klikken niet voor u werkt.

Klik op de laag "GIMP #3" om deze actief te maken (rode pijl) en klik vervolgens op het pictogram Laagmasker onder aan het deelvenster Lagen om een ​​laagmasker aan de laag toe te voegen (groene pijl).

Kies onder "Laagmasker initialiseren naar:" "Selectie" (blauwe pijl in de afbeelding hierboven) en zorg ervoor dat het vakje "Omkeren" is aangevinkt (gele pijl). Klik op Toevoegen om het laagmasker toe te voegen. Aan de GIMP #3-tekstlaag zou nu een laagmasker moeten zijn toegewezen in de vorm van de tekst.

Druk op ctrl+shift+a om de tekst te deselecteren. Klik vervolgens op de GIMP #4-tekstlaag (rode pijl) en klik op het pictogram "Deze laag verwijderen" onder aan het deelvenster Lagen (groene pijl) om deze te verwijderen.

U kunt de dekking van de markeerlaag (GIMP #3) aanpassen met de schuifregelaar Dekking boven aan het deelvenster Lagen (groene pijl). Zorg ervoor dat u op de eigenlijke laag (rode pijl) klikt en niet op het laagmasker wanneer u deze schuifregelaar aanpast. Verlaag eenvoudig de waarde tot onder 100 voor een subtielere highlight.

Stap 7: Centreer uw definitieve ontwerp

Om het uiteindelijke ontwerp te centreren, begint u met het verbergen van de achtergrondlaag door op het pictogram "Toon/Verberg" in het deelvenster Lagen te klikken (rode pijl). Ga vervolgens naar Laag> Nieuw van zichtbaar (groene pijl).

Maak de achtergrondlaag zichtbaar (rode pijl). Klik vervolgens op de laag "Zichtbaar" die u hebt gemaakt (groene pijl) en ga naar Laag> Bijsnijden naar inhoud (gele pijl). Hiermee worden alle overtollige transparante pixels rondom uw ontwerp weggesneden, waardoor de laaggrootte wordt verkleind tot de grootte van uw ontwerp.

Pak ten slotte het gereedschap Uitlijning uit je gereedschapskist (Q-sneltoets op je toetsenbord - rode pijl in de afbeelding hierboven) en klik op je zichtbare laag (blauwe pijl). Als de tool is ingesteld om "ten opzichte van: afbeelding" uit te lijnen, klikt u op "midden of doel uitlijnen" en "midden van doel uitlijnen" (geel gemarkeerd) om het ontwerp in het midden uit te lijnen. Verberg alle lagen tussen de lagen Zichtbaar en Achtergrond (klik op het pictogram weergeven/verbergen naast elke laag - groen omlijnd).

Dat is het - je hebt nu een geweldig uitziende 3D-tekst! Dat is het voor deze GIMP-zelfstudie. Als je het leuk vond, vergeet dan niet om mijn andere te bekijken GIMP-helpartikelen, GIMP video-tutorials, of krijg toegang tot meer inhoud door een DMD Premium-lid!

Pin It op Pinterest