Inkscape is zeker even wennen als je voor het eerst met het programma begint. Een van de eerste taken die u misschien wilt leren, is hoe u een object in Inkscape kunt roteren. In tegenstelling tot andere programma's, zoals GIMP, die voor deze taak een specifieke rotatietool gebruiken, doet Inkscape de dingen een beetje anders.

Laten we eens kijken hoe u een object in Inkscape kunt roteren. Ik gebruik Inkscape 1.0 voor deze tutorial. Hoewel ik een rechthoekige vorm zal gebruiken om te demonstreren hoe dit werkt, werkt de Inkscape-rotatiemethode voor alle objecten en vormen, evenals voor tekstvakken. Je kunt de videoversie van deze tutorial hieronder bekijken, of er doorheen scrollen voor het volledige Help-artikel dat beschikbaar is in meer dan 30 talen via de vervolgkeuzelijst voor talen in de linkerbovenhoek.

Ik heb ook mijn Inkscape-gebruikersinterface ingesteld in de donkere modus. Je kunt leren hoe je dat moet doen in mijn Inkscape 1.0 Dark Theme instellen Help-artikel.

Methode 1: Roteer op canvas met rotatiegrepen

Laten we beginnen met het tekenen van een object. Om dit te doen, pak ik mijn rechthoekgereedschap (rode pijl in de afbeelding hierboven), klik met de linkermuisknop op een kleur in het deelvenster Stalen (blauwe pijl) om een ​​kleur voor de rechthoek te selecteren en klik en sleep met mijn muis het canvas om de rechthoek te tekenen.

Wanneer ik mijn muis loslaat, verschijnt de rechthoek nu op mijn canvas met de kleur die ik heb geselecteerd in het deelvenster Stalen (rood in dit geval) als vulkleur. Je zult ook zien dat er 3 handvatten op mijn vorm zitten - een vierkant handvat in de linkerboven- en rechteronderhoek van de rechthoek (blauwe pijlen op de foto hierboven) en een rond handvat in de rechterbovenhoek (groene pijl). Deze handgrepen zijn bedoeld om de breedte en hoogte van uw vorm aan te passen (de vierkante handgrepen) of om de hoeken van uw vorm rond te maken (ronde handgreep).

Om de vorm te roteren, moeten we echter het selectiegereedschap in de gereedschapskist pakken (rode pijl op de foto hierboven). Zodra u deze tool heeft geselecteerd, veranderen de handvatten rond uw vorm in zwarte pijlen op verschillende delen van de vorm (blauwe pijl).

Met deze handvatten die voor het eerst verschijnen, kunt u de grootte en beeldverhouding van de vorm wijzigen.

Als ik met mijn selectiegereedschap direct op de vorm klik, veranderen de handvatten. Je ziet vier pijlen langs de zijkanten van de vorm (blauwe pijl in de afbeelding hierboven) en vier pijlen op de hoeken van de vorm (rode pijl). De pijlen in de hoeken van de vorm zijn de pijlen waarmee we het object kunnen draaien (nogmaals, de rode pijl).

Als ik op een van deze pijlen in de hoek klik en sleep, draait de vorm in de richting waarin ik mijn muis versleep. Op de foto hierboven heb ik de vorm gedraaid in de richting van de blauwe pijl. Je ziet de rotatiehoek naar beneden in de statusbalk onder het canvas helemaal onderaan Inkscape (rode pijl in de afbeelding hierboven).

Wanneer ik mijn muis loslaat, wordt de vorm nu gedraaid en verschijnen de handvatten opnieuw (rode pijl in de afbeelding hierboven). Ik kan de rotatiehandvatten altijd op elk punt klikken en slepen om de vorm vanuit die positie te roteren.

In dit geval druk ik op ctrl + z om de vorm terug te zetten naar voordat ik hem draaide.

Methode 2: Sneltoetsen en balk voor gereedschapsbesturing gebruiken

Iets anders dat ik wil opmerken, is dat er sneltoetsen zijn die u op uw toetsenbord kunt gebruiken om vormen of objecten met specifieke stappen (in graden) te roteren of om uw object vanuit een andere as of rotatiecentrum te roteren in plaats van rond het midden van de vorm. Deze sleutels worden 'modificatietoetsen' genoemd.

Als ik bijvoorbeeld op de draaihendel klik en deze vasthoud, en vervolgens de Ctrl-toets op mijn toetsenbord ingedrukt houd terwijl ik mijn muis sleep, zal de vorm draaien in stappen van 15 graden. Je kunt dit zien in de statusbalk (blauwe pijl op de foto hierboven) aan de onderkant van mijn Inkscape-venster - wat de toename aangeeft (-15 graden in dit geval omdat ik de vorm tegen de klok in heb gedraaid), evenals de modificator sleutel die ik gebruik (er staat "met Ctrl to snap angle ”sinds ik de ctrl-toets gebruik). Ik druk op ctrl + z op mijn toetsenbord om deze actie ongedaan te maken en de vorm terug te zetten naar de oorspronkelijke positie.

Aan de andere kant kan ik mijn object in stappen van 1 graad roteren door de sneltoetsen "alt + [" (naar links te roteren) of "alt +]" (naar rechts te roteren) te gebruiken. Ik kan de alt-toets ingedrukt houden en op de "[" of "]" drukken om het object in stappen van één graad in beide richtingen te blijven draaien. Houd er rekening mee dat bij het gebruik van deze methode de rotatie-informatie niet in de statusbalk wordt weergegeven, dus je moet tellen hoe vaak je op de sneltoetsen hebt gedrukt als je precies wilt weten in hoeveel graden je hebt gedraaid beide richtingen.

Ik druk op ctrl + z om terug te gaan naar de oorspronkelijke positie van de vorm.

Als ik de Shift-toets ingedrukt houd terwijl ik het object roteer, roteert het object vanuit de tegenoverliggende hoek van het handvat waarop ik ben geklikt. Dus als ik bijvoorbeeld shift ingedrukt houd en klik en sleep de rotatiehendel linksonder (rode pijl in de afbeelding hierboven), roteert het object rond de rechterbovenhoek van het object (blauwe pijl) in plaats van het midden van het object .

Als ik shift + ctrl ingedrukt houd, roteert het object in stappen van 15 graden om de tegenovergestelde hoek van de rotatiehendel waarop ik geklikt ben. Met andere woorden, deze twee belangrijke modificatoren kunnen worden gecombineerd om beide effecten tegelijkertijd te produceren. Ik druk op ctrl + z om een ​​back-up te maken totdat mijn vorm zich in de oorspronkelijke niet-gedraaide positie bevindt.

Als u een object snel 90 graden wilt draaien, kunt u dit op twee manieren doen.

De eerste methode is door op het pictogram "90 ° CW roteren" (voor linksom draaien) of "90 ° CW roteren" (met de klok mee) te klikken in de balk Tool Controls (blauw omlijnd op de foto hierboven).

De tweede methode is door naar Object> Rotate 90 ° CW te gaan om het object met de klok mee te draaien of Object> Rotate 90 ° CCW om het object tegen de klok in te draaien. Dit levert hetzelfde resultaat op als de eerste methode - dus de methode die je uiteindelijk kiest, hangt gewoon af van je persoonlijke voorkeur (de pictogrammen zijn gemakkelijker toegankelijk, dus ik raad aan om met die methode te gaan).

Methode 3: De transformatiedialoog gebruiken

De laatste methode voor het roteren van vormen, objecten, tekst, enz. In Inkscape is om het dialoogvenster Transformeren te gebruiken. Om hier toegang toe te krijgen, selecteert u uw object op uw canvas en gaat u naar Object> Transformeren.

Hierdoor wordt het dialoogvenster Transformeren aan de rechterkant van je Inkscape-canvas geopend (groen weergegeven op de bovenstaande foto). Hier ziet u verschillende tabbladen om uw geselecteerde object te transformeren. Het derde tabblad is gelabeld "Draaien" (rode pijl). Klik op dit tabblad.

Op dit tabblad ziet u een numeriek veld met de naam "Hoek" met een - en + symbool (groen omlijnd in de afbeelding hierboven). Hier kunt u uw object roteren met behulp van de geselecteerde maateenheid die wordt weergegeven in de vervolgkeuzelijst rechts van dit veld. Standaard is de eenheid ingesteld op graden (°).

Als u een positieve waarde in dit veld typt, wordt uw object met de klok mee gedraaid, en als u een negatieve waarde in dit veld typt, wordt uw object tegen de klok in gedraaid. Als ik hier bijvoorbeeld "45" typ (rode pijl) en vervolgens op de knop "Toepassen" (groene pijl) klik, wordt mijn vorm 45 graden met de klok mee gedraaid.

Uw object draait altijd vanaf zijn huidige positie op basis van de numerieke waarde die u in dit veld invoert. Dus onze vorm is momenteel 45 graden gedraaid. Als ik "15" typ en nogmaals op de knop "Toepassen" klik, wordt de vorm 15 graden gedraaid vanaf de laatste positie. Met andere woorden: 15 graden wordt toegevoegd aan de bestaande rotatie van 45 graden, waardoor de vorm nu 60 graden wordt gedraaid.

Als ik hier "-30" typ, wordt de vorm natuurlijk 30 graden tegen de klok in gedraaid vanaf de huidige positie. De vorm heeft nu dus een rotatie van 30 graden met de klok mee. U kunt ook de pictogrammen helemaal rechts gebruiken om de draairichting te wijzigen (rode pijlen op de foto hierboven). Het linkerpictogram, indien geselecteerd, zal de vorm tegen de klok in draaien met de hoeveelheid die u in het numerieke veld invoert. Als het rechterpictogram is geselecteerd, wordt de vorm met de klok mee gedraaid.

Dat is het voor deze tutorial! Als je het leuk vond, kun je mijn andere bekijken Inkscape-zelfstudies, of bekijk mijn GIMP-zelfstudies!

Davies Media Design Gratis creatieve apps E-mailnieuwsbrief

Abonneer u op de DMD-nieuwsbrief

Meld u aan om nieuwe tutorials, cursusupdates en het laatste nieuws over uw favoriete gratis creatieve apps te ontvangen!

Je bent met succes geabboneerd!

Pin It op Pinterest